Venedik

Dünya üzerinde çok az şehir gerçekten eşsizdir. Masalsı atmosfere sahip, kartpostalı andıran güzel ve benzersiz bir başyapıt görünümündeki Venedik bu unvanın tam karşılığı. İtalya‘nın bu güzel kentinde sokaklar kanal, araç ve trafik yok, Rönesans, Bizans ve Barok mimarisinin birleştiği bir rüyaya uyanmak gibi Venedik’te olmak.
“Adriyatik’in Kraliçesi”, “Suların Şehri”, “Köprülerin Şehri”, “Kanalların ve Işıkların Şehri” “Avrupa’nın En Romantik Şehri” olarak anılan, romantizmin, sanatın, mimarinin ve tarihin başkenti olan Venedik, 118 adacık üzerine kurulu 160’tan fazla kanal üzerindeki 600’den fazla köprüden oluşuyor. Her yanı ayrı bir sanat eseri olan Venedik, tarih kokan sokakları, görkemli sarayları, daracık kanalları, neşeli insanları, masal diyarını andıran müthiş mimarisiyle büyüleyici ve son derece hayranlık uyandıran bir şehir.
“Dünyanın en güzel şehri” sıfatını sonuna kadar hak eden Venedik’in kendine özgülüğü ve doğal sanat eseri görünümü tamamıyla rakipsiz. Dünya üzerinde kendisini “Kuzey’in Venedik’i” “Afrika’nın Venedik’i” gibi tanımlayan birçok şehre rastlamanız da bu yüzden.
Adını MÖ. 10. yüzyılda burada yaşayan Veneti’lerden alan ve İtalya’nın Veneto bölgesinin başkenti olan Venedik, geçmişte de Venedik Cumhuriyeti’nin başkentliğini yapan, dünyanın en güzel şehri olarak kabul ediliyor. İlk yerleşimin 5. ila 6. yüzyıllarda başladığı düşünülen kentin tarih sahnesinde adını duyurması Venedik Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla başlıyor. Ortaçağ ve Rönesans dönemi boyunca denizlerdeki en önemli güç olmakla birlikte, 13. ila 17. yüzyıl sonlarına dek sanatın ve ticaretin merkezinde olmuş, pek çok sanat akımının, senfonik müzik ve operanın gelişiminde önemli rol oynamış bir kent. 1797’de Fransızların eline geçen ve Milano’ya karşılık Avusturya’ya verilen Venedik, 1866’da Avusturya ile İtalya arasında çıkan savaş sonunda İtalya’ya bağlanarak günümüzdeki konumunu almış.
Yıl boyunca 12 milyon turist ağırlayan, tarih boyunca Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan kent Bellini, Tiziano, Giorgione, Tintoretto, Vivaldi gibi pek çok değerli ve büyük sanatçının da yetiştiği bir dünya kenti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyoremediasyon Nedir?

Pelikula Nedir?

CN Tower