Moskova

12. yüzyılda küçücük bir kasaba olan moskova bugün 850 yıllık tarihiyle birlikte avrupa'nın en büyük şehirlerinden biridir. başkent oluşu 15. yy çar 3.ivan dönemine rast gelir. dönemin en ünlü yapıtları kremlin sarayı, novodevichy, donskoy, danilovsky, simonov, novospassky, andronnikov bu devirde inşa edilmiştir.

18. yüzyılda i. peter'in hükümdarlığı sırasında, moskova şehri bilim ve sanatta büyük ilerlemeler kaydetmiştir. 1755'te moskova üniversitesi açılmış ve 1703 te ilk gazete olan vedomosti çıkartılmıştır.

19. yy' da moskova, ekonominin, hükümet ve politikanın merkezi haline geliyor. hatta ünlü napolyon bile moskova için şöyle demiştir : ''eğer kiev'i alırsam rusya'nın ayaklarını fethetmiş olurum, eğer st. peterburg'u alırsam rusya'yı başından fethetmiş olurum ama eğer moskova'yı alırsam rusya'yı kalbinden fethetmiş olurum.''
 Genel Bilgiler
moskova, politik, finansal, endüstriyel, bilimsel ve kültürel açılardan rusya’nın en önemli şehri ve dünya tarihinde önemli bir rol oynamış olan başkentidir. moskova, rus federasyonunun moskova nehrinin avrupa yakasında kalan kısmındadır.
1000 km2 ye yayılmış olan moskova’nın nüfusu 11 milyon civarındadır. moskova, tren yolları, kara yolları, nehir limanları ve hava alanları ile aynı zamanda büyük bir ulaşım şehridir.
moskova’nın asıl endüstrisi çelik imalatı üzerinedir. araba , makine parçaları, elektronik, kimyasal madde ve petrol ürünleri, aydınlatma teknolojisi, gıda üretimi alanlarında gelişmiş bir şehirdir.
aynı zamanda bir eğitim şehri olan moskova’da, rus bilim akademisi, rus tarım akademisi, rus eğitim akademisi ve rus sanat akademisi gibi 1000 den fazla bilimsel araştırma enstitüsü ve 80den fazla eğitim kurumu, üniversite, askeri tıbbi, güzel sanatlar üzerine bir çok yüksek okul da bulunmaktadır.
moskova’da 60 dan fazla profesyonel tiyatro bulunmaktadır. tüm dünyaca bilinen bolshoy tiyatrosu, maly tiyatrosu, daha sonradan chekov adını alan moskova sanat akademisi tiyatrosu, taganka tiyatrosu, merkez kukla tiyatrosu, ve daha bir çokları.....
moskova’da turistlerin ilgisini ayrıca kütüphaneler ve müzeler de çekmektedir. bunların en bilinenleri :
rus devlet kütüphanesi, yabancı edebiyat kütüphanesi, tarih kütüphanesi, pushkin güzel sanatlar müzesi, tarih müzesi , tretyakov galerisi...
Tarih
moskova’nın adı, ilk olarak 1147 yılında geçmektedir. 13. yüzyılın ortalarında bağımsız prensliğin merkezi olarak anılır. coğrafi konumunun sayesinde, önemli bir merkez olarak gelişmiştir. bunun bir nedeni de ticaretin, tarımın ve taşımacılığın gelişmesidir.
14 yüzyılda moskova, moskova prensliğinin merkezi ve 15. yüzyılın sonlarında da patriğin yerleşim yeri olmuştur. 15. yüzyılın sonlarında tophane kurulmuştur. burada toplar ve çanlar üretilmiştir. moskova’nın büyüyüp gelişmesi sürecinde, mimari büyük bir gelişme ve zafer yaşamıştır.
18. yüzyıl sonlarında, toplam alanı 8698 hektardı.
1712 yılında, rusya’nın başkenti st. petersburg’a taşındı, ama moskova ikinci başkent olarak halen önemli idi.
yüzyıllarca bir çok istilacı şehri ele geçirmeye ve yok etmeye çalıştı.
1812 savaşında napolyon orduları şehri kontrol altına aldılar. ve eylülden ekime şehir büyük sıkıntılar çekti.
1812den sonra, moskova, asaletli rusların şehri olma özelliğini yitirdi fakat endüstriyel gelişme başladı. 1811 yılında moskova’nın nüfusu 275.000 kişi iken, 1862de 378.000 ve 1897 de 1 milyonun üzerine çıktı.
1851 yılında moskova ve st. petersburg arasındaki ilk demiryolu bağlantısı yapıldı. 1867 yılında, caddelerin çoğunda gaz lambaları vardı.1872 yılında telgraf hizmete girdi ve 1882 yılında da ilk telefon istasyonu servise girdi. 1889 yılında tramvay moskova caddelerine çıktı, 20. yüzyılın başında, moskova rusya’nın en büyük endüstri ve kültür şehri olmuştu. 1917 olaylarından sonra moskova 12 mart 1918 den 1991 yılına kadar sscb nin başkenti oldu. 1917 – 1991 yılları arasında moskova, tüm rusya gibi tarihteki en dramatik yıllarını yaşadı.1991 yılından bu yana da rus federasyonunun başkentidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyoremediasyon Nedir?

Pelikula Nedir?

CN Tower