Eyfel Kulesi

Eyfel Kulesi Hakkında Bilgiler

Eyfel Kulesi nerede: Eyfel Kulesi, Paris’te Seine Nehri kıyısında, Champ de Mars’da yapılan dünyanın en çok tanınan yapılarından biri. Eyfel kulesi yüksekliği tam 320 metre ve yükseklikle dünyanın en yüksek yapısı olarak 41 yıl boyunca adından söz ettirdi. Amerika’nın New York şehrinde inşası tamamlanan Chrysler Binası sonrası bu birinciliğini kaptırdı.
Eyfel kulesi ne amaçla yapıldı: Paris Kulesi olarak da bilinen Eyfel, Fransız devriminin 100. yıldönümünde düzenlenen dünya fuarı için tasarlanmıştı. İlk önce Barcelona’da 1888 Dünya Fuarı için yapılması planlanan kule, bu fikrin reddedilmesi nedeniyle, Paris fuarının giriş kapısı olarak inşasına 1887’de başlanarak 1889’de tamamlandı.

Eyfel Kulesi’nin 1909’da sökülmesi planlanıyordu, ancak kule, iletişim için çok uygun yükseklikte olduğundan radyo anteni olarak kullanılmasına karar verildi. Bugün yılda 7 milyon turist çeken Eyfel Kulesi, dünyanın parayla en çok ziyaret edilen anıtı ünvanına sahip.
Eyfel Kulesi hikayesi: Eyfel Kulesi özellikleri ile oldukça ilginç. 3,000 işçinin bir araya getirdiği 18,038 parça demirden oluşturulan ve Koechlin’in yaptığı dizaynla iki buçuk milyon perçinle birleştirilen 10,000 ton ağırlığındaki Paris Kulesi, ismini inşa eden mühendis Alexandre Gustave Eiffel’den alır. Kulenin en tepesinde Gustave Eiffel’in kendisine ait bir dairesi vardı.

Eyfel Kulesi bu gün inşa edilmiş olsaydı, yaklaşık 31 milyon dolara mal olurdu. Işıklandırma sisteminde 20 bin lamba olan Eyfel Kulesinin tepesine ulaşmak için 1665 adet basamağı tırmanmanız gerekiyor.
Eyfel Kulesi her 7 yılda bir, 60 ton boya ile yeniden boyanıyor. Dünyada 30 dan fazla kopyası olan Eyfel Kulesi, sıcaklık değişiklilerine bağlı olarak yüksekliği 15 cm değişiyor.
Dolandırıcı Victor Lustig, Eyfel Kulesi‘ni, hurda ticareti yapan kişiye satmayı başardı. Franz Reichelt tasarladığı paraşütü Eyfel Kulesinin ilk güvertesinden 60 m. yükseklikten denedi ve düşerek hayatını kaybetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyoremediasyon Nedir?

Pelikula Nedir?

CN Tower