Biyoremediasyon Nedir?

Evet,günümüzde dünyamızın en büyük sorunlarından biriside çevre kirliliğidir.ve çevre kirliliğin oluşmasında en önemli sebeplerden biriside zehirli atıklardır.Doğaya yayılan bu zehirli atıklar hem hayvanlara hemde insanlara büyük zararlar vermektedir.Bu sebepten dolayı insanoğlu bu zehirli atıklara karşı bir çözüm geliştirmeye başlamıştır.

Peki,Biyoremediasyon Nedir?
Biyoremediasyon,hava,toprak ve suyun kirlenmesine neden olan bakterilerin mikroorganizmalar ve bitki gibi canlılar yardımıyla zararsız bileşenlere dönüştürmeye denir.
 Gelişen teknolojiyle birlikte insanoğlu doğaya çok zarar vermektedir.

Evde kullandıgımız basit kimyasallar bile doğaya zarar vermektedir.

Biyoremediasyon,çevrede oluşan kirlilikleri mikroorganizmalar sayesinde iyileştirmeye denir.

Bu yöntemin asıl amacı mikrobiyal büyüme ve etkinlik için en uygun koşulların sağlanmasıdır. Uçucu organik bileşikler, alkil benzen, hoş kokulu hidrokarbonlar ve petrol atıkları gibi su ve toprak kirliliğine yol açan kimyasallar biyoremediasyon yöntemi ile düzeltilip iyileştirilir. Yani başka bir deyişle biyoremediasyon toprak ve su ıslahında kullanılmaktadır.
 Topraklarda biriken bu kirli atıklar sadece toprak verimliliğine zarar vermez.
Aynı zamanda bu toprakta yetişen besinlerin tüketilmesi yoluyla hayvan ve insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Fakat ne yazık ki arıtım süresinin fazla uzun olması ve yüksek kirletici konsantrasyonlarında olumlu neticeler elde edilememesi metodun uygulana birliğine kısıtlama getirmektedir. Toprağın ıslah edilme çalışmalarında nem, sıcaklık, toprak yüzeyi, oksijen, mevsimsel koşullar, besin, kil mineralleri ve PH önemli değişkenlerdendir.

Atık suların genel olarak  %99’undan daha fazlası sudan oluşur. Bunun yalnızca geri kalan kısmı kirletici maddelerden oluşmaktadır.

Bu tür çalışmalarda ilk olarak Hollanda’da bir atık su arıtma tesisinde karbon kullanılmadan Candidatus Brocadia Anammoxidans bakterileri sayesinde sudaki amonyağı gidermeyi başarmışlardır. Yine Kuveyt Petrol Faciası ve Alaska Tanker Faciası yüzünden etrafa yayılan atık biyoremediasyon yöntemiyle temizlenmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelikula Nedir?

CN Tower